Bevált módszer a kommunikációd hatékonyabbá tételéhez - 1.rész

Bevált módszer a kommunikációd hatékonyabbá tételéhez - 1.rész | MLM Akadémia

Ebben a cikkben egy olyan gyakorlatban napi szinten alkalmazható tippet olvashatsz, amivel hatékonyabbá teheted a kommunikációdat az élet sok területén. Legyen szó akár üzleti tárgyalásokról, családi beszélgetésekről, gyermeknevelésről, munkahelyi kapcsolatokról, baráti beszélgetésekről, ez a tipp segítségedre lehet, hogy a kommunikációd másokkal hatékonyabb, eredményesebb lehessen.

Ez egy hatalmas témakör, bőven lehetne miről írni. Én viszont úgy gondoltam, hogy most nem kezdenék hosszas értekezésekbe, hanem inkább leírok egy egyszerű, könnyen alkalmazható módszert, amit akár már ma estétől alkalmazni tudsz a kommunikációd hatékonyabbá tételéhez.

Amikor másokkal beszélsz, akkor vagy szeretnél átjuttatni nekik egy gondolatot úgy, hogy az valóban meg is érkezzen hozzájuk, vagy szeretnéd megérteni teljesen a másik személyt. Attól függően, hogy a kommunikációt küldő vagy fogadó oldalán vagy.

Vegyük azt az oldalt, amikor szeretnél egy gondolatot átjuttatni valakinek. Például egy üzleti tárgyalás során.

Van egy elképzelésed, egy üzleti terved, vagy bármely más olyan gondolatod, amit szeretnél átjuttatni a másik személynek úgy, hogy ez a másik személy valóban meg is értse. Ráadásul szeretnéd, hogy valóban az menjen át és olyan formában, amit mondasz, nem pedig valami más.

Az, hogy ezt meg tudd tenni, nagymértékben azon múlik, hogy te magad mennyire vagy itt a jelenben. Mit értek ez alatt, hogy itt a jelenben? Azt, hogy nem a gondolataidban, nem valahol máshol, hanem ténylegesen ITT. Mind időben, mind térben, teljesen itt.

Ha a beszélgetés közben félig-meddig máson gondolkozol, emlékképeket vagy más elképzelt dolgokat nézegetsz, úgymond gondolkozol dolgokon, jár az elméd mindenféle dolgon, akkor ez nem fog menni. Ugyanis ilyen esetben nem passzol össze az, amit mondasz, és amit gondolsz.

Azt mondod a másiknak, hogy „…” és közben azon gondolkozol, hogy „remélem vásárol, mert már csak Y pont hiányzik” vagy azon, hogy „el ne felejtsem elintézni a …-t” vagy valami máson. Esetleg eszedbe jutnak a tegnapi film különböző jelenetei, vagy más egyéb emlékképek, stb. és mindenfélén járnak a gondolataid, és közben próbálsz beszélni a másik személyhez.

Vajon mi csapódik le ilyenkor őbenne? Nézzük csak meg. Helyezkedjünk most a kommunikációt fogadó, azaz a hallgató szerepébe: Volt már olyan, hogy valakivel beszélgettél, az illető mondott neked valamit és te azt érezted, hogy mintha mást mondana, mint amire gondol? Valószínűleg volt már veled ilyen. Mindannyian képesek vagyunk arra, hogy megérezzük ezt.

Milyen érzés alakult ki benned ekkor? Valószínűleg nem jó érzés. Bizalmatlanságot szül. Bezárkózik az ember, távolságtartóvá válik, nem szívesen beszél vele tovább, olyan érzése lesz, hogy a másik nem őszinte, nem megbízható, nem becsületes, stb.

Most visszahelyezkedve abba a szerepbe, amikor te igyekszel mondani valakinek valamit: Más ugyanúgy megérzi, ha miközben beszélsz hozzá, máshol járnak a gondolataid. Nem fogja tudni, hogy min gondolkozol, csak azt fogja tudni, érezni, hogy valami nem stimmel, és ezért elkezd bezárkózni. Talán már tapasztaltad te is ezt.

Mindez akkor lesz számodra igazán kézzelfogható, ha csinálsz egy egyszerű próbát. Ténylegesen próbáld ki a következőt: Próbálj meg egyszer úgy beszélgetni valakivel, hogy közben semmire nem gondolsz. Egyáltalán semmire. Egyetlen egy gondolatod se legyen közben, hanem teljesen a másik személyre figyelj és őhozzá beszélj. Ezt ténylegesen próbáld ki! Elárulom, hogy nem lesz könnyű feladat. A gondolatok, és az emlék és fantázia képek maguktól beúsznak a tudatodba.

Azért lenne jó, ha ezt valóban kipróbálnád (akár most ezen cikk elolvasása után a feleségeddel vagy férjeddel, vagy bárki mással való beszélgetés közben), mert akkor fogod majd igazán felismerni, hogy milyen sok gondolat és kép kavarog a tudatodban, miközben másokkal próbálsz beszélni, de olyan régóta van ez már így, hogy már fel sem tűnik neked.

Így aztán jelentős mértékben tudnál a kommunikációd hatékonyságán és eredményességén javítani azzal, ha valahogy, valamilyen módon meg tudnád oldani, hogy amikor beszélsz valakihez, akkor teljesen ki tudd üríteni az elmédet és semmilyen gondolat ne legyen benne. Hogyan tudnád ezt elérni, vagy legalább közelíteni ehhez valamekkora mértékben?

Erre adom igazából a tippet:

Létezik egy egyszerű módszer, amit bárki alkalmazni tud, és nem igényel semmi különös képességet, és ha napi szinten végeznéd, akkor 2-3 hét alatt már jelentősen javulna az a képességed, hogy a beszélgetés közben kevesebb gondolat legyen az elmédben és több figyelmed legyen a másik személyen, amikor beszélsz vele.

Ez a módszer mindössze annyi, hogy minden este lefekvés előtt elmész 20-30 percet sétálni úgy, hogy közben alaposan megfigyeled a környezetedet. A lényeg az, hogy alaposan a környezetet figyeld meg! Ne beszélgess közben, ne gondolkozz dolgokon, ne zenét hallgass és ne csinálj semmi mást, minthogy sétálsz, és amik mellett elsétálsz, azt nagyon alaposan megfigyeled.

Ez az egyszerű kis gyakorlat lecsendesíti az elmédben zajló gondolatokat és képeket, és kitisztítja a fejed. Jelenbe jössz, javul az érzékelésed, nyugodtabb leszel, és utána éjjel jobban alszol. Ha pedig ezt napi szinten megcsinálod, akkor néhány nap, vagy esetleg néhány héten belül azt fogod észrevenni magadon, hogy úgy tudsz majd kommunikálni másokkal, hogy jobban tudsz figyelni rá, kevesebb gondolat kavarog benned és jobban át fog menni a másik embernek az, amit mondasz.

Ha ezt az egyszerű kis gyakorlatot egy csoportban minden egyes munkatárs napi szinten végezné, akkor 2-3 héten belül egy kommunikációjában hatékonyabb, és ezáltal eredményesebb csoportot kapnánk eredményül.

Ez az egyszerű kis gyakorlat tehát sokat javíthat azon az állapoton, hogy beszélgetés közben ne kavarogjanak az elmédben a különböző gondolatok és képek. Teljesen megszüntetni nem fogja, de jelentősen lecsökkentheti ezeket.

Amúgy megjegyzem, lehetséges lenne teljesen is megszüntetni ezeket a gondolatokat és képeket. Azaz lehetséges elérni egy olyan szintet is, hogy teljesen tiszta (gondolat és kép mentes) legyen az elméd, amikor valakivel beszélsz és teljes mértékben a másik személyre tudj közben figyelni. Elképesztően nagy ereje van ennek, amikor valaki eléri ezt a szintet.

Ennek elérésére egy másik gyakorlat van, amit a 3 napos kommunikációképességfejlesztő képzésen gyakorolhatsz és a Kommunikációs kiképzésen pedig tökéletes szintre emelhetsz. Ezekről most nem írok bővebben, mivel a weboldalunkon minden főbb infót megtalálsz erről. Ha pedig az ott leírt infó mégsem elég, akkor tudsz jelezni nekünk e-mailen, vagy a weboldalon, és akkor megadjuk a kért infókat róla.

Kívánom, hogy használd sikerrel ezt az egyszerű kis gyakorlatot, amit ebben a cikkben leírtam, és ha van kedved, akkor néhány mondatban erre az cikkre válaszolva oszd meg velem a tapasztalataidat erről. Örömmel olvasom a visszajelzéseket. Főleg, amikor alkalmazásbeli tapasztalatokról írnak nekem. Persze, ha kérdésed van a leírtakkal kapcsolatban, arra is szívesen válaszolok.

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

Cikk rating

Értékelés:
Ezt a cikket eddig 0 ember értékelte.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges

KAPCSOLAT

Email: iroda@mlmakademia.hu
Telefon: +36 70 625 36 03
Cím: 1193 Budapest, Könyvkötő u. 1/B. Hungary
Adatkezelés nyilvántartási száma: NAIH-106577/2016